Tuesday, September 27, 2011

Å forsvinne i litteraturen

Jeg elsker å forsvinne. Idet jeg åpner en bok, er jeg tilbake i barnet: jeg visste ingenting bedre enn å gjemme meg, sette meg bak døren, krype inn i klesskapet, klatre opp i trærne og sitte helt stille til det ikke lenger er mulig å skille denne glemselen fra naturens egen. Eller opphøre bak døren, forsvinne i triangelet av dørkarm, linoleum og skygge. Vi sier: han forsvant i en bok, ble oppslukt av historien. Men like bedøvende som det å forsvinne, er ritualene som er forbundet med det å lese. Du setter deg i stolen, tenner lyset og forsvinner. Du legger deg i sofaen, åpner boken, kjenner lukten av papir og forsvinner.

Tomas Espedal
Dagbok

Kom ikke uten begjær for litterære smakebiter

Som fast leser av Morgenbladet har jeg blitt kjent med Thea Selliaas Thorsens skriverier om antikkens litteratur. Jeg lot meg derfor friste da biblioteket stilte ut boka Kom ikke uten begjær, som er en samling essays hun har skrevet om forfattere og litteratur.

Dog essays ... Det er forlaget som kaller tekstene for essay. Det synes jeg er å ta munnen litt vel full. I ordet essay ligger det for meg en forventning om refleksjoner eller evne til å bringe noe nytt til en kjent tekst eller hendelse. Det mangler i flere av disse tekstene. Her har vi snarere å gjøre med små snutter og litterære smakebiter.

Det er ikke å si at jeg ikke liker boka, det gjør jeg, i alle fall liker jeg en del av tekstene. For oss som ikke er bevandret i tusen år gammel litteratur, er det hyggelig å bli tatt med på en rundreise som introduserer oss for Ovid og Horats, Plinius den eldre og den yngre, og Enheduanna – kanskje verdens første poet.

Men Selliaas Thorsen nøyer seg ikke bare med den eldgamle garde, hennes litterære lidenskap strekker seg også nærmere vår egen tidsalder, med Strindberg, Ibsen og Margrethe Munthe. Kapittelet om sistnevnte har forresten fått tittelen Husmorhorror.

Selliaas Thorsen skriver til tider slentrende, til tider gammelmodig, iblant privat, og iblant med litt for mange utropstegn. Her blandes en nesten høyverdig stil med slanguttrykk som å digge, her er akademiske linjer og erotikk fra antikken. Enkelte betraktninger er platte, andre fremstillinger er mer interessante. Sånn må det kanskje bli når femti små essays – eller smakebiter – samles i ei bok.

Kom ikke uten begjær er uansett ei bok som vil være av interesse for de av dere som ikke bare finner glede i å lese litteratur, men også liker å lese om litteratur.

(Men apropos essays: hvorfor har essay fått den engelske flertallsformen essays istedet for den norske essayer?)

Les hva andre mener om boka:
 • Essaysamlingen viser Thorsens enorme leseglede som smitter – det er lærerikt og underholdende, skriver Radiorevolt.
 • Essayene er krydret med personlige anekdoter, som for det meste fungerer, men ved et tilfelle føler jeg det går over grensen for hva som er for privat, mener Karin.
 • Hun legger en enorm kunnskapsrikhet for dagen, som gir leseren en følelse av selv å burde ha vært mer bevandret i de latinske klassikere og dermed behersket den europeiske kulturarv bedre, skriver Smaalenenes kritiker.
 • Som en leende furie destabiliserer Thorsen den mannlige akademikerens autoritet ved å stikke hull på det private, mener Susanne Christensen.

Monday, September 26, 2011

Tre nye for vesla - barnebøker

Lille Sara leker inne
Ei bok med søte, enkle tegninger om hva lille Sara finner på når hun leker inne. Jeg synes det ble litt vel mange kjønnsstereotype leker for lille Sara – hun gir dukken melk, hun triller dukken i vogn, hun koser med bamse og hun sitter stille og leser bok – men heldigvis får hun også utfolde seg litt mer gjennom å sprette ball og spille trommer.

Vesla var sånn passe interessert i denne boka.

Tassens favorittleker
I denne boka får vi se hva hunden Tassen liker å fylle dagene med. Her er favorittlekene hans og vi får se Tassen på stranda, når han kler seg ut, på bondegården og i barnehagen. Boka har store, gode klaffer (nb: vises ikke på bildet) som gjør det enkelt for små barn å bla om på egen hånd.

Dette er helt klart veslas favoritt, og oppslaget om dyrene på bondegården er de aller mest interessante sidene i hele boka. En fulltreffer!

Hopp og Sprett i barnehagen
Ei veldig gul bok om to kaniner og deres dag i barnehagen. Annethvert oppslag er en scene fra barnehage og annethvert viser ulike gjenstander.

Vesla var ikke særlig imponert og har gitt tydelig uttrykk for at denne liker hun ikke i det hele tatt.

Sunday, September 25, 2011

Ingen Arto-favoritt

Jeg liker godt Arto Paasilinnas bøker, men Tordengudens sønn falt ikke helt i smak.

Den handler om Rutja, Tordengudens sønn, som blir sendt til jorda for å vinne finnene tilbake til den rette tro. Her bytter han ham med en av de ytterst få troende som fremdeles finnes, bonde og antikvitetshandler Sampsa Roinkanen. I menneskeskikkelse setter Rutja i gang med oppgaven, og snart er antikvitetshandelen omgjort til offersted og gården er blitt hysterikerklinikk.

Det burde vært morsomt og burleskt, eller i det minste en tekst til ettertanke, men det er istedet langdrygt og litt formløst.

Boka er herlig oversatt av Ellen Holm Stenersen, som jeg skal bokbade i Nes kulturhus 18. oktober.

Saturday, September 24, 2011

Valgkampen oppsummert

Jeg var valgkampleder for Nes Venstre ved kommunevalget i år, og jeg er derfor godt fornøyd med at vi gjorde vårt beste valg siden før krigen. Her er en oppsummering av hva vi foretok oss under valgkampen:

 • 18 leserinnlegg
 • 14 oppslag og omtaler i avisa
 • 3 togaksjoner
 • SMS-aksjon + dør-til-dør aksjon
 • Økt synlighet på Internett
 • Og mer til

Monday, September 19, 2011

Litteraturens Eva Cassidy?

Jeg har lest Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai – og er tydeligvis en av få som ikke har latt meg sjarmere.

Romanen er skrevet av Mary Ann Shaffer, som døde av kreft før boka ble utgitt, og jeg sitter igjen med en følelse av å ha støtt på litteraturens Eva Cassidy. Verden elsker en vakker tragedie, og hva er vel mer tragisk enn en kunstner som ikke hylles før etter sin død. Ekstra spennende blir det om vi kan være med på hyllingen og akkingen og aiingen.

Både Cassidy og Shaffer løftes frem som bedre kunstnere enn de var, som om døden har gitt dem en ekstra kraft som ikke finnes i verkene deres. Tvert imot er de begge relativt gjennomsnittlige og litt for ofte platt til at noen av dem burde vært på bestselgerlistene.

Men det er jeg visst nesten alene om å synes.

Les hva andre mener om boka:
 • – En elegant, lun og nesten helt gjennomført underholdningsroman, mente Aftenpostens anmelder Arnhild Skre.
 • – Språket er klokt, vittig og fullt av omtanke og kjærlighet, skrev Vibeke i bloggen My Online Library
 • – Dette er en nydelig og koselig bok, hevder Astrid Terese.
 • – Dette var en roman jeg elsket i starten, stilte meg litt likegyldig til når halvparten var lest, og som kjedet meg på slutten, sier Solgunn.

Friday, September 16, 2011

Bøker igjen: Tre for vesla

Med valgkampen overstått, har jeg igjen tid til å lese, tenke og skrive om bøker. Først ut i bokbloggingen er tre små for vesla:

Baby Gogo - her er jeg!
En billedbok om baby Gogo og hans foreldre. Boka viser dagligdagse scener som gurgling på stellebordet og lek i vippestolen.

I tillegg til baby Gogo er det også en pus på hvert eneste oppslag. Høydepunktet er likevel speilet bakerst i boka – det var helt klart den mest interessante delen for vesla.
Kongen som må ut og hente melk
En billedbok som kan appellere til voksen også gjennom de absurde og humoristiske bildene av kongen som må kjøpe melk. Her møter vi kongen, som er til forveksling lik våre egen konge, mens han melker ku, åpner bruer, og tørker støv.

Litt foruroligende er det at kongen blir bredt på av dronningen som om hun var hans mor så vel som kone. For øvrig liker jeg ikke at tranflaska i kongens kjøleskap helt tydelig er merket som Møllers tran.

Hei!
En billedbok om fantasidyr som leker gjemsel og sier hei! når de finner hverandre. Morsomme illustrasjoner som lar barnet være med på letingen etter de rare figurene. Min favoritt av de tre.

Tuesday, September 13, 2011

Godt valg i Nes

Nes fikk 6% ved kommunestyret, opp 0,4% fra forrige valg. Det gjør dette til vårt beste valg siden før krigen!

For meg holdt det likevel ikke hele veien inn i kommunestyret. Selv om jeg sto på andreplass og vi fikk to mandater, var vi tre kumulerte og personstemmer og slengere gjorde at tredjekandidaten gikk forbi meg. Det var slettes ikke uventet all den tiden jeg er innflytter og hun er oppvokst i bygda, men likevel bittelitt skuffende for meg personlig.

Men da blir det antakelig plass i et av utvalgene, og det er heller ikke til å kimse av!

Monday, September 12, 2011

Da var valgkampen over ...

... og valget er godt i gang.

Nå har vi som står på lister gjort vårt for å overbevise dere velgere om å velge nettopp oss. Fire hektiske uker har kommet til en ende, og stands, dør-til-dør aksjoner, brosjyreutdeling, leserbrevskriving, mediearbeid, togaksjoner og mer til er over for denne gang.

Det har vært morsomme, men travle dager, og både kropp og hode setter pris på å kunne ta det litt roligere fremover.

Jeg venter selvsagt i spenning på valgresultatet som kommer i kveld, men nå er det opp til deg som velger å avgjøre hva fremtiden skal bringe.

Har du ikke stemt, så gå og gjør det nå. Om noen timer er det for sent.

Godt valg

Friday, September 9, 2011

Siste lørdagsstand

Fredagen startet med morgenaksjon og ble avsluttet som publikummer i NRKs partilederdebatt i Lillestrøm. Når jeg nå gjør meg klar til å gå til sengs, klokken halv ett på natta, etter litt mat og et halvt glass vin innabords, er det med vissheten om at det er en ny dag med valgkamp i morgen.

Da er det tid for valgkampens aller siste lørdagsstand på Årnes.

Det er både vemodig og deilig. Vemodig fordi det har vært utrolig fint å møte folk på stand, på togaksjoner, gjennom dør-til-dør aksjoner og i spontane samtaler. Men også deilig fordi jeg nå begynner å kjenne på kroppen at det har vært uker med tidlige morgener, travle dager og sene kvelder.

Men vi er ikke i havn ennå, og jeg har tenkt å holde ut til siste slutt. Nå er vi inne i sluttspurten, og hvert time teller, hver stemme teller!

Jeg håper du som leser dette vurderer å stemme på de liberale verdiene på valgdagen. Stem for framtida - stem for frihet, menneskeverd og mangfold!

Stem Venstre!

Thursday, September 8, 2011

Innspurten er i gang

Det er bare fire dager igjen til valget, og selv om meningsmålingene gir grunn til optimisme, tar vi ingenting for gitt. Nå er det fullt kjør for å mobilisere velgere til å stemme liberalt for framtida!

 • Mandag var jeg på besøk i omsorgsboliger for å se hvordan forholdene er der.
 • Tirsdag var den store Venstre-dagen: På morgenkvisten ble jeg og to andre småbarnsmødre fra Venstre intervjuet av lokalavisa. På formiddagen skrev jeg leserinnlegget som står i innlegget nedenfor, før jeg forberedte et utspill til lokalavisa. Deretter organiserte jeg en valgaksjon vi skal ha framover, før jeg avsluttet dagen med nettmøte hos Babyverden og fantastiske tall fra skolevalgene.
 • Onsdag hadde jeg et nytt intervju med lokalavisa, før jeg gikk dør-til-dør-aksjon og avsluttet med å lage en annonse for Nes Venstre.
 • har jeg akkurat kommet inn fra en liten dør-til-dør aksjon i nabolaget. Samtidig har andre i laget vært på stand på Auli for å fortelle hva Nes Venstre vil gjøre for søndre del av bygda.
 • Og i morgen starter dagen på morgenkvisten med en ny togaksjon, før jeg skal delta som publikumer i partilederdebatten som skal holdes i Lillestrøm.
Og sånn fortsetter det fram mot valget på mandag!
Det er hektisk, det er moro, og det kan bli veldig, veldig spennende!

Wednesday, September 7, 2011

FrP villeder og feilinformerer

Den siste uken har to representanter for FrP gjennom leserbrev i Glåmdalen forsøkt å spre frykt og feilinformasjon om innvandreres påvirkning på det norske samfunnet.

Knut Hageberg mener de færreste i Norge tjener på innvandring. Det er feil. Alle, ikke minst Hageberg og FrP, har tjent på innvandringen i Norge. Vår velferdsstat er bygget opp av oljeinntekter og med hjelp fra innvandrere. Uten kompetansen fra blant annet USA kunne vi ikke klart å bygge opp den nye næringen (som Carl I. Hagen for øvrig ville selge til utlandet), og uten arbeidsinnvandringen fra blant annet Pakistan ville vi ikke klart å møte det enorme behovet for arbeidskraft som oppsto i oppgangstiden etter oljefunnene. Når vi i fremtiden snakker om "de som bygde landet", vil innvandrere høre hjemme blant dem.

Per Jan Langerud forsøker på sin side å velte ansvaret for en gal manns ugjerninger over på Ap og innvandring, et utspill som er så smakløst at det knapt er til å tro og ikke verdig videre kommentarer.

Begge drar dessuten frem skremselspropagandaen om at det i nær fremtid vil være et muslimsk flertall i Norge. Det stemmer ganske enkelt ikke, og det blir ikke riktigere av at Frp-ere gjentar det til det kjedsommelige. Det får derimot FrP-ere til å fremstå som både kunnskapsløse og konspiratoriske. I følge Lars Østby, seniorforsker ved Statistisk sentralbyrå, vil andelen muslimer i Norge i 2060 kommer til å utgjøre 7 prosent av folkemengden. Det er temmelig langt unna et flertall.

Langerud hevder videre: "Vi vet jo at i land hvor muslimene er i flertall blir det etter hvert innført sharia-lover". Det er nesten så man må undre seg hvor han har vært dette året. Har han virkelig ikke fått med seg den arabiske våren, hvor befolkningen i land etter land har reist seg mot undertrykkere i kampen for frihet, demokrati og menneskerettigheter?

Frp-erne Langerud og Hageberg er på ville veier og forsøker å få med seg velgerne på ferden. Det er nesten så jeg må bruke Langeruds egne ord: De eneste som kan stoppe denne galskapen er norske velgere.

Stå opp for de liberale verdiene på valgdagen. Stem for framtida - stem for frihet, menneskeverd og mangfold!

Sesselja Bigseth
Nes Venstre

Strålende skolevalg

I går kveld kom resultatene fra skolevalget, og i Nes har vi grunn til å juble. Vi fikk 10% og 11,3% på de to videregående skolene i kommunen, en dobling av oppslutningen på begge skolene sammenlignet med siste valg (Stortingsvalg 2009).

Skolevalgene sier strengt tatt ikke mer enn hva ungdommene på skolene har stemt, men jeg tillater meg likevel litt optimisme i forkant av mandagens valg.


Venstre i Nes har vært svært stabile på de lokale meningsmålingen, og selv om resultatet har vært bra med 5,5%, er jo håpet at vi skal slå 2007-resultatet med god margin. Den gangen fikk vi 5,6%. Det ambisiøse målet for i år har vært 7,5%. Etter Venstre-vinden som har blåst over landet den siste uka, våger jeg å håpe at vi kan havne nærmere det tallet enn meningsmålingene.

Les mer her.

Tuesday, September 6, 2011

Intervju om næringspolitikk

Jeg er intervjuet om det å være selvstendig næringsdrivende:

- Jeg oppdaget at mannen min som tjente 100.000 mer enn meg, likevel skattet mindre. Forskjellen var at han var ansatt og jeg var næringsdrivende. Man skulle tro at reglene var laget for å straffe den som våger å starte selv, i stedet for å oppmuntre til det, sier Bigseth.

Intervjuet er gjort i anledning Venstres kampanje i forbindelse med valgkampen. Kampanjen går som nettbilag i en bråte av landets lokalaviser.

I tillegg til saken om meg og næring, kan du også lese hvorfor Venstre mener det er på tide å legge ned pelsdyrnæringen, hvordan vi vil skape en bedre skole, og hva vi mener om sentralisering av fødetilbudet.

Monday, September 5, 2011

En god dag

Noen dager er bare bedre enn andre. I dag var en slik dag:
 • Frilansinfo kårer Venstre til det beste partiet for gründere, og gir oss 8 av 10 poeng: "Venstre setter virkelig småforetakene i foku. Forslagene er konkrete og gjelder saker som er blitt etterlyst av selvstendig næringsdrivende i lang tid."
 • Venstre får 7,6% oppslutning på dagens meningsmåling hos TV2 og kan gå mot et historisk godt valg hvis dette holder seg.
 • Eid Venstre får fantastiske 41,4% i lokal måling i Fjordabladet dag.
Jeg håper neste mandag også blir en slik dag!

Sunday, September 4, 2011

Ting jeg ikke skal gjøre igjen

Sende mannen til utlandet slik at jeg blir gressenke og alenemor i to uker akkurat i det valgkampen starter opp

Legge navnefest til midt i innspurten av valgkampen

Tro at jeg husker ting i morgen – lister, lister, lister!

Friday, September 2, 2011

Jeg stiller til nettmøte

Nettsiden Babyverden har invitert de politiske partiene til nettmøte om familiepolitikk. Ettersom det er lokalvalg, har Venstre valgt å la en lokalpolitiker representere dem, og jeg er valgt ut!

KrF, FrP, Ap og Høyre har allerede vært ute, og 6. september er det min og Venstres tur i ilden. Men allerede nå kan man legge inn spørsmål om det er noe man lurer på, så vil du stille meg og Venstre til veggs, har dere sjansen!

Send inn spørsmålene deres her.

Les mer her.

Thursday, September 1, 2011

Det grønne alternativet

Etter seks år med rødgrønn regjering er Norge blitt ei klimasinke, og vi har nå det høyeste utslippet av CO2 siden vi begynte å måle i 1973. Dette må vi bruke kommunevalget til å gjøre noe med. Når regjeringen ikke tar ansvar, må vi som lokalpolitikere bidra sterkere.

For Venstre er klassisk miljøvern like viktig som klima og energi. Nes Venstre var partiet som løftet fjorårets naturmangfoldår lokalt og som har tatt til orde for en handlingsplan for truede dyre- og plantearter. Vi har utrettelig kjempet for et bedre kollektivtilbud, og vi har vært en av de fremste pådrivere for en god og ambisiøs klima- og energiplan.

Vi vil at Nes skal være den grønne og trivelige bygda hvor det er godt å leve. Venstre legger derfor opp til en offensiv satsing på et grønt næringsliv, en klimavennlig samferdselspolitikk, miljøriktig byggeprosesser, og bevaring av våre felles ressurser for framtiden. Vårt miljøengasjement går som en grønn tråd gjennom hele programmet vårt, helt ned til papiret det er trykt på.

Hvis du bryr deg om miljø, klima og naturvern, stemmer du Venstre – det grønne alternativet i Nes.