Saturday, November 12, 2011

Svart snø her på jorden

En gjenstridig forkjølelse med påfølgende lavt energinivå er årsaken til stillstanden på bloggen de siste par ukene. Men det betyr ikke at jeg ikke leser.

En av bøkene jeg har lest er Alice Hoffmans's Svart snø (originaltittelen er det noe mer poetiske Here on earth).

Forlaget skriver:
I nesten tjue år har March Murray bodd i California, gift med biologiprofessoren Richard Cooper, som er fra samme småsted som henne i New England. Da gamle Judith Dale dør, tar March datteren Gwen med tilbake til hjembyen for begravelsen, og for å rydde huset etter husholdersken. Her møter hun igjen Hollis, sin ungdoms store og eneste kjærlighet. Gwen ser moren styrte ut i et forhold hinsides all fornuft.


I kjærlighetens vold
I denne romanen utforsker Hoffman kjærlighetens mange skikkelser. Hovedfortellingen er om March som møter igjen sin ungdoms forelskelse, rundbrenneren og den hensynsløse Hollis. Det er også fortellingen om hvordan kvinner kan havne - og bli værende - i forhold som ikke er bra for dem.

Men i tillegg får vi også servert en rekke andre kjærlighetshistorier i form av bikarakterer. Her er Dommeren som i en årrekke har hatt et forhold til den nå avdøde Judith – og kona som har visst, og godtatt, dette i alle år. Her er bestevenninna som aldri har klart å holde på et forhold, inntil nå. Her er broren som har gått til hundene etter at kona dør i en brann.

Hoffman berør også temaet romantisk kjærlighet mellom slektninger, slik hun har gjort i tidligere bøker (Hvite hester - anbefales!). I denne boka er det Marchs datter Gwen som forelsker seg i fetteren hun møter for første gang.

Dette er ikke en av Hoffmans bedre romaner, men som alltid klarer hun likevel å skape et univers og befolke det med karakterer jeg ønsker å forbli hos. Eller kanskje er det riktigere å si at det først og fremst er stemningen i bøkenen hennes jeg liker så godt. Uansett frister det som vanlig å gi seg i kast med nok en Hoffman-bok, men av erfaring er det bedre å vente litt.

Andre bøker av Hoffman:
Men vil du lese mer om Hoffmans bøker, kan du se på noen av de tidligere omtalene jeg har skrevet om henne:
  • Lysnatt: Jeg likte den godt, men glemte den fort.
  • Nabojenter: Noe av magien fra de tidligere bøkene er borte.
  • Stjerner lyser hvite: Det går en mild bris gjennom alle Hoffmans bøker.
  • Elvekongen: Hoffmans styrke ligger i at hun med få setninger kan tegne en hel historie.
  • Lykkens datter: Hoffman skriver sterkt om det å bli mor, om forventninger og frykt som følger en graviditet.


No comments: