Sunday, October 16, 2011

Ingenting

Det er ingenting som betyr noe,
det har jeg visst lenge. Så
det er ingen vits i å gjøre noe,
det har jeg nettopp funnet ut.Dette er ordene til Pierre Anthon før han pakker ranselen, går ut av klasserommet og forlater klasse 7A for alltid. Han klatrer opp i et plommetre, nekter å komme ned, og forkynner hver bidige dag for de tidligere medelevene at livet er uten betydningen.

Ingenting er en bok som anbefales. Noen ganger komme slike bøker drivende, helt ut av det blå, og tar en med storm. Og dette er nettopp en slik bok.

Nihilisme og jakten på betydning
Ingenting er ikke historien om Pierre Anthon, men om hva hans nihilisme gjør med medelevene. Jan-Johan, Sofie, Rikke-Ursula, fromme Kai, Gerda og alle de andre i 7A bestemmer seg for å bevise for Pierre Anthon at det virkelig finnes noe av betydning.

Først går de rundt i nabolaget og samler inn ting av betydning: roser fra en brudebukett, fotografier av døde foreldre, klesplagget som er elsket og slitt. Haugen vokser, men det monner liksom ikke.

Makabre krav
De bestemmer seg for at hver enkelt skal fremlegge noe som betyr noe helt spesielt for dem. Men leken får uhyggelige konsekvenser når hver enkelt må oppgi noe kjært og legge det i "haugen av betydning" – og samtidig får makten til å bestemme hva nestemann skal ofre. De egger hverandre fremover i jakten på det som har mest betydning, og kravene blir stadig større, stadig mer makabre.

Ingenting kalles en ungdomsbok, men den er så forstyrrende og til tider grusom at den vil holde interessen også til voksne lesere.

Hva andre sier om Ingenting:
  • Teksten har en sjokkerende nerve, selve historien vekker mange følelser og inspirerer til ettertanke og debatt, mener VGs anmelder May Grethe Lerum.
  • Dansk ungdomsbok som sprenger grenser, men som også innbyr til diskusjon om meningen med livet, sier NRKs Anne-Stefi Teigland.
  • Dette er en må-lese-bok for de fleste, sier bokmerkers Anna Katharina Fonn Matre.
  • Boka er i høg grad ei filosofisk bok, skriver Ida Ljønes for Magasinett.

No comments: