Tuesday, October 25, 2011

Emily L. av Duras

Marguerite Duras' Emily L. er en kort roman som finner sted i løpet av en dag og en kveld i byen Quillebeuf.

I boka møter vi et navnløst par som reiser til Quillebeuf flere ganger i uken den sommeren handlingen finner sted. Hun er forfatter, han er forfatter som ikke skriver. De er kommet til et punkt hvor forholdet er på hell, og den kvinnelige karakteren ønsker å skrive historien om de to.

I kafeen på hôtel de la Marine legger de merke til et eldre alkoholisert engelsk par:

De virker litt latterlige også, der de satt vaglet opp på krakkene, nesten uten å røre seg, med hodene som hang og dinglet. De minnet om planter, noe slikt, midt imellom, en slags vegetasjon, menneskelige planter, døende allerede som nyfødte, døde, før de har begynt å leve. Ja, uskyldige og straffede ting. Trær. Trær uten adgang til vann og jord, straffet. Dømt til å synke sammen som menneskelige vesener, der foran øynene våre.

Det navnløse paret snakker om seg og forholdet, men det som har vært mellom dem, eller ikke har vært, er ikke nok til å holde på oppmerksomheten deres. De blir stadig trukket mot det forfyllede engelske paret, og den kvinnelige jeg-personen begynner å dikte historien deres.

Romanen er også en kontemplasjon over det å være forfatter og forfatterens arbeid. I så måte minner den i kortere sekvenser om Tomas Espedals verk, dog veldig flyktig.

1 comment:

Anonymous said...

Elsker denne texten, boken. Håper fortsatt å kunne få kjøpt et innbundet exemplar. Takk for at du skriver om den! Den fortjener opmerksomheten liksom Espedals bøker gjør det.
J.C.