Tuesday, August 9, 2011

Fra gud til Gucci til gærning

Fra Gud til Gucci av Erling Dokk Holm føltes temmelig irrelevant de første dagene etter terrorangrepet. Boka handler om forbrukersamfunnet og hvordan konsum er blitt ideologi.

Dokk Holm diskuterer forbruket ut fra en forståelse om gjenstanders symbolske makt, og han tar for seg ulike felt som kropp, hjem og politikk. Boka bringer ikke så mye nytt for den som har hatt et snev av interesse for forbrukersamfunnet og vår nærmest ukontrollerte kjøpetrang.

Men så begynte nyhetene om ABBs narsissime å tikke inn, om hvordan han vektla utseendet, og hvordan han forsøkte å konstruere en identitet basert på merker og symboler. Og i lys av disse opplysningene, ble også Dokk Holms bok mer interessant.

I lesningen fikk ABB stå som det ekstreme eksemplet på et individ som forsøker å designe sin egen identitet gjennom tegn og symboler, men som ikke har noen ekte knagger å henge dem på – det er bare ferniss og ingen substans.


Til slutt et sitat fra boka:
De færreste av oss eier vår egen smak. Til det lar vi oss altfor lett omprogrammere, og logrer lydig i semiotisk ekstase når tegnene skifter. Det finnes selvsagt eksempler på forbrukere som tar kontroll over tegn og gir dem sine egen individuelle mening, men det er atypisk. Det typiske er at vi har mistet makten over vårt eget uttrykk, men at vi ikke innser at det er det som har skjedd. Vi innbiller oss selv at vi fortsatt tar valgene.

5 comments:

Sjeldnere enn sorte svaner said...

To bøker sprang umiddelbart frem fra erindringen: Lars Fr.H.Svendsens "Mote" og Thomas Hylland Eriksens "Storeulvsyndromet" (tror det er det den heter) - sistnevnte bok orket jeg forresten ikke å fullføre. Temaet er spennende, vidtfavnende og tidløst, med andre ord høyst relevant.

Anonymous said...

bra innlegg!! minner om enda en ting, han jævla satans narsissisten Skeie-faens fyren som er TROLL på twitter. provoserer igjen. han skriver så dårlig at han har vel ikke gått på skolen engang. støtter deg sesselja. bra at du skrev innlegget sist om han faens fyren. KUDOS til deg! http://studiolivet.blogspot.com/2011/08/neverending-story-pa-twitter.html

Anonymous said...

ja!

Aleksander Hoel said...

Absolutt en interessant bok i lys av siste ukers hendelser. Bjørn Gabrielsen, kommentator og bokanmelder i DN hadde selv en god sammneligning mellom American Psychos Patrick Bateman og ABB, hvor de bagge er barnslig opptatt av merker og "ting".

Du bør absolutt lese siste utgave av tidsskriftet Magma også hvor Karl-Fredrik Tangen kritiserer blant annet kollega Erling Dokk Holm og Thomas Hylland Eriksen. Det finnes i bladkiosker med litt utvalg.

Fint om du kan lage en link til Erling Dokk Holms profil også, hilsen Webredaktøren på Markedshøyskolen. Linken kommer her, bruk gjerne bildet også, selv om han har tatt skjegget siden sist :) : http://www.mh.no/dokk-holm

Sesselja said...

Innvilget.