Thursday, July 28, 2011

Hvordan én kvinne reduserte kriminaliteten i USA

I et forsøk på å vende tilbake til litt mer normale dager, kommer her er et bokinnlegg som har lagt på vent siden forrige uke. Da leste jeg nemlig Freakonomics av Levitt og Dubner.

Boka handler kort og godt om hvordan en økonom eller tallknuser kan bringe ny innsikt til sosiale og samfunnsmessige spørsmål ved å se på tallene bak. Det høres kanskje litt tørt ut, men boka er lettlest og befriende fri for drøssevis av tall og utregninger. I stedet stiller Levitt og Dubner spørsmål som hva har en lærer og en sumobryter til felles? Hva er likheten mellom Ku Klux Klan og en gruppe eiendomsmeglere? Og hvorfor bor egentlig narkolangere fortsatt hjemme?

Et av spørsmålene handler også om hva som egentlig skjedde med USAs kriminalitetsbølge. På 80-tallet nådde den amerikanske krimbølgen sitt høydepunkt. Deretter falt tallene drastisk. Hva hendte? Var det nye politimetoder? Mer politi? Strengere våpenbestemmelser? Levitt og Dubner mener det var noe annet som lå bak, og at det kan spores tilbake til én eneste kvinne 20 år tidligere.

I 1973 kom saken Roe mot Wade opp i høyesterett. Den gjorde at det ble lovbestemt rett til abort i hele USA. Før den tid var abort ulovlig bortsett fra i ekstreme tilfeller. Levitt og Dubner lister opp en rekke konsekvenser av at abort ble lovlig, og nevner altså synkende kriminalitet som en av dem.

Levitt og Dubner skriver om USA, og nesten alle eksempler er hentet derifra. Lite lar seg direkte overføre til norske forhild, og det gjør boka mindre relevant for norske lesere. Likevel er den interessant for måten den sammenstiller uvante kategorier, og den lettbente stilen gjør den til passende lektyre en varm sommerdag.

No comments: