Thursday, March 17, 2011

11/52 - Ikke helt i Vrangstrupen

I novellesamlingen Vrangstruper gir Manuel Machado oss et uhøytidelig, humoristisk og burlesk bilde av Portugal og dets innbyggere. Han skriver med heseblesende fortellerglede og glimt av surrealisme, og Machados skikkelser handler etter en særegen logikk.

Her møter vi skikkelser som António Alegre som mangler humoristisk sans og tar sin død av det; fisetrynet Terese; og 87 år gamle tante Rosalina som er død, men nekter å la seg begrave:

Og i denne fredelige atmosfæren av geitost pakket i fuktig edderkoppspinn la ingen merke til at jorden ble slynget fra grav 33 på Santa Inácias kirkegård. Opp kom tante Rosalina kravlende. Hun børstet bort restene av jord som lå i køften mellom brystenes hytt og vær og glattet på håret og rettet på skjørtet og strømpebåndene og andre småting, og mens hun pudret de gulnete kinnene sine med litt finmalt ris, begynte hun å mumle noe om at hun ikke ville kaste bort livet på kirkegården og til blokksberg med de som mente at hun burde holde seg der, for hun hadde mer å utrette her oppe, i hvert fall så lenge hun kunne puste og se de andres begravelsesfølger gå forbi.

Det er ganske så fornøyelig lesning, og kanskje spesielt denne novellen om landsbyen Santa Inácia. Machado evner å si kjente ting på nye måter, å sammenstille ord, uttrykk og bilder i uventede kombinasjoner. Han er språklig god, skriver ofte fengende åpningssetninger og befolker universet sitt med artige karakterer.

Dessverre faller han gjennom i selve gjennomføringen av historien. Det er en fornøyelse å lese enkeltdeler, men helheten tilfredstiller ikke.

No comments: