Friday, December 31, 2010

Bok på tampen av året

Så rakk jeg å bli ferdig med nok en bok før året er omme. Og æren av å runde av leseåret 2010 går til italienske Paolo Giordano og hans debutroman Primtallenes ensomhet.

Ensomme tall
"Primtall kan bare deles på 1 og med seg selv. De står der på plassen sin i den uendelige rekken av naturlige tall, klemt mellom to slik som alle, men et skritt bortenfor de andre. De er mistroiske og ensomme tall, og derfor syntes Mattia at de var vidunderlige."

Slik beskriver Giordano primtallene, og med det også Alice og Mattia, hovedpersonene i romanen. Alice og Mattia er to ensomme sjeler, som to primtall som befinner seg nær andre mennesker, men likevel står et skritt unna.

Vi møter dem som barn, i hver deres fortelling, den dagen da skjebnen griper inn og en hemmelighet forandrer livet deres for alltid. For Alice ender det med en skiulykke og en skadet fot som gjør henne halt for livet; for Mattia forandrer livet seg da den psykisk utviklingshemmede tvillingsøsteren forsvinner en dag han har ansvaret for henne.

Tvillingprimtall
Siden følger vi dem gjennom ungdomsårene når de møtes og videre inn i voksen alder. I hverandre gjenkjenner Alice og Mattia sin egen ensomhet, og de trekkes mot hverandre, men uten å klare å nå helt inn i den andres univers.

"Det første året på universitetet hadde Mattia lært at det blant primtallene finnes noen som er enda mer spesielle. Matematikerne kaller dem tvillingprimtall: De er primtallpar som står ved siden av hverandre, eller nesten ved siden av hverandre, ettersom det alltid står et partall mellom som hindrer at de virkelig kommer inntil hverandre."

Da jeg begynte på denne romanen, var jeg fristet til å gi den kategorien Fulltreffere, men nå som jeg er ferdig lar jeg den merkelappen ligge. Den manglet bittelitt for å nå helt opp, men Primtallenes ensomhet er likefullt en solid debut som jeg ikke nøler med å anbefale andre.

Verdig avslutning
Giordano skriver godt og bringer karakterene til liv. Han har et språk som passer den eksistensielle ensomheten han skriver om, og her er mange fine formuleringer og bilder underveis.

Skal jeg sette fingeren på noe, så må det være det at jeg opplever Alice og Mattia som litt for like. Giordano har gjort dem begge til selvskadere; Alice er anoreksiker og Mattia kutter seg selv. De har begge problemer med å nå inn til andre og til å knytte bånd til andre mennesker, og de er begge preget av de traumatiske opplevelsene i barndommen. Kanskje er det tvillingheten Giordano ønsker å fremheve på denne måten, og for all del, det funker, men for meg oppleves det også ørlite repeterende.

Men ikke la det hindre deg i å lese Primtallenes ensomhet. Dette er en var og velskrevet fortelling om oppvekst og vennskap, og en verdig avslutning på leseåret 2010.

Se hva andre har ment om Primtallenes ensomhet:
  • Styrken ved Paolo Giordanos debutroman «Primtallenes ensomhet» er først og fremst forfatterens evne til å skildre hovedpersonenes iboende ensomhet, skrev Jorid i Bok & Samfunn.
  • Det er forståelig at mange har latt seg rive med av oppvekstromanen som er både velskrevet, annerledes og har en sjelden nerv, skrev Moss Avis.
  • Det er en mørk og dyster, men fasinerende fortellin, skrev Kaffepause.
  • Jeg likte boka veldig godt fordi vi kom skikkelig godt innpå livene til de to hovedpersonene, skrev bokbloggeren Liv.

Wednesday, December 22, 2010

Sikkert betryggende ... eller?

Fingeravtrykk som skulle slettes, skal ikke slettes likevel. Justisdepartementet har nemlig bestemt at det ikke var så lurt.

Det er viktig å vite hvem som til enhver tid oppholder seg i landet. Derfor er sikker identifisering av betydelig samfunnsinteresse for norske myndigheter. I de siste årene har det vært et økt fokus på å forhindre at personer med ukjent identitet oppholder seg i Norge. Endringen innebærer at adgangen til å beholde registrering av fingeravtrykk utvides i visse tilfelle.


Det er sikkert betryggende å høre, spesielt for de 100 mennene som nylig er blitt bedt om å avlegge DNA-prøve fordi mobiladata viser at mobilen deres befunnet seg i nærheten av en bestemt basestasjon:
— De innkalte har status som vitner i saken. Prøvene vil kun bli sammenlignet mot materialet i disse to sakene og deretter destruert. Prøvene vil ikke bli sammenlignet med DNA-materialet som er lagret i politiets registre for øvrig.
Informasjonsrådgiver Gry Benedicte Halseth ved Hordalandspolitiet får ha meg unnskyldt om jeg ikke helt stoler på dette. Er det en ting vi har lært den siste tiden, så er det at myndigheter og politi ønsker å holde fast på all den informasjonen de kan om borgerne. Og derfor støtter jeg Inge Hjortland som ikke ønsker å avgi DNA-prøve som første skritt i å sjekke seg ut av saken:
– Hvis de klarer å finne mobilen min i Bergen sentrum når jeg er i Åsane, klarer de vel å finne DNA-et mitt på åstedet også, sier Inge Hjortland.

Foto: H. Aschehoug & Co

Jeg vant, jeg vant - igjen!

Jeg tror vesla må ha kommet med vinnerlykken, for jommen har jeg ikke vunnet premier i Tøybleiemammas julekalender igjen. Ja, premier, i flertall, for nok en gang har jeg vunnet to ganger.

Først vant jeg en genser og smekke fra Armer og ben, og så vant jeg søren meg Itti Bitti-en jeg skrev om i går.

Det er neste så jeg blir litt flau og ikke tør å delta mer – men så er dagens premie så griselekker at jeg ikke kan annet enn å hive meg på i dag også.

Tuesday, December 21, 2010

Stort mørkere blir det ikke

Nei, det handler ikke om DLD og personvern i dag (for jeg tror dessverre at den utviklingen kan bli mye mørkere om folk og politikere ikke snart våkner).

Vi er nå inne i den aller mørkeste tiden av året, og det skal vi i dag feire med tente lys, gløgg og julekaker.

Tidligere år har vi forsøkt å feire vår kristen-frie jul ved vintersolverv. Det har vært veldig koselig, men samtidig litt stusselig den dagen julaften kommer. Jeg er nemlig en utpreget juleromantiker, og har nå måttet gi etter for nostalgi og romantiske forestillinger.

Men vi marker likevel på vårt lille vis her i huset at det nå ikke blir stort mørkere enn denne dagen her. Jeg ønsker derfor alle sammen en stille og fredelig solsnu.


PS: Husk julekalenderen hos Tøybleiemamma. I dag kan du vinne en limegrønn Itti Bitti Alt-i-ett i str medium. Vi har hatt denne i str. small, og den er akkurat så pusete og deilig som den ser ut på bildet. Dessverre er de også små i størrelse, så da vesla var tre uker var den allerede blitt for liten for henne. Derfor satser jeg på å vinne en ny hos Tøybleiemamma i en størrelse opp. :D

Sunday, December 19, 2010

Fra overvåkning til tysting

De av oss som kjemper mot datalagringsdirektivet trodde vel ikke overvåkningskåtheten ville stoppe med DLD. Og det gjør den selvsagt ikke.

Nå er det tysting som skal introduseres. Alt i kampen mot kriminalitet, selvsagt. For argumentene er stadig de samme: vil vi ikke ha kriminalitet, må vi ha overvåkning, må vi ha tysting, må vi ha fravære av personvern og privatliv.


Høres det besnærende betryggende ut, all denne innsatsen mot terror og kriminalitet? Det er helt til du havner på motsatt side av dette monsteret, hvor du ikke er en villig del av overvåkningen og tystingen, men et ufrivillig objekt i en etterforskning. Plutselig er det du som må avgi DNA-prøve for å bevise din uskyld til tross for at du ikke hverken var i nærheten av åstedet eller ligner signalementet av gjerningsmannen.

Er dette virkelig trygghet?

I taktfast marsj går vi mot et samfunn som ikke ligner noe på det liberale demokratiet vi innbiller oss vi lever i.

Illustrasjon: Ukjent opphav

Saturday, December 18, 2010

Helter som kommer og helter som går

Tøybleiemamma spør i dagens kalenderluke hvem mitt største forbilde er. Jeg trengte ikke tenke lenge før svaret kom til meg, og jeg må oppgi to forbilder: Georg Apenes og Jon Wessel-Aas.

Disse to har det til felles at de har kjempet/kjemper for personvernet på en intelligent, saklig, og velformulert måte.

Georg Apenes er tidligere direktør for Datatilsynet og gjorde i sin periode der (1989-2010) en strålende innsats i kampen for personvernet i Norge. Han har nå overlatt direktørstolen til Bjørn Erik Thon, og da meldte det seg et behov for en ny helt.

Og akkurat i tide oppdaget jeg Jon Wessel-Aas. Han er advokat i NRK og leder av Den internasjonale juristkommisjon, og en ivrig debattant når det gjelder tema som DLD og andre personvernsaker. Du finner ham både på Twitter og på hans egen blogg, Uhuru.

Disse er mine helter og forbilder. Og jeg ønsker meg flere som dem, flere som kjemper for å bevare personvernet og hjelper oss å ta tilbake det vi allerede har mistet på veien.

Bli min helt!
Si nei til overvåkning, si nei til DLD.
Si JA til personvernet!

Friday, December 17, 2010

Regjeringen bruker gode Venstre-saker

To gladmeldinger kommer fra regjeringshold i dag – med hilsen fra Venstre:

Finansdepartementet foreslår at små aksjeselskap unntas fra revisjonsplikt.
– Forslaget innebærer en vesentlig lettelse i administrative kostnader for de små selskapene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.

Dette er helt i tråd med forslag som Venstre har fremmet i en årrekke.

Det samme er forslaget om å tillate gårdsutsalg av alkoholholdige drikkevarer som øl og cider:

Regjeringen legger fram lovforslag som åpner for salg av egenprodusert alkoholholdig drikk i egen virksomhet.

– Vi ønsker nå å legge til rette for at disse virksomhetene skal kunne selge drikke de har produsert selv, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Forslaget gjelder drikkevarer som inneholder til og med 4,7 volumprosent alkohol.

Det er hyggelig å se at regjeringen omsider ser fornuften i Venstre-sakene og legger frem forslag slik at de nå kan bli innført (selv om regjeringen i sitt forslag har vannet ned saken så cider i realiteten er utelukket).

Vi har mange flere utmerkede forslag på lager. Det er bare å forsyne seg. Her er for eksempel en smørbrødliste av gode næringslivssaker.

Vinner du?

Tøybleiemamma har, som tidliger nevnt, en julekalender gående. Det er fremdeles en uke igjen til julaften, så du har ennå mulighet til å henge deg på. Jeg har vunnet to premier. Vinner du?

I dag er det nystrikkede pulsvanter fra Musmei & Hemilia som ligger i gaveluken.

Wednesday, December 15, 2010

Furukollen kan bli nedlagt - Venstre reagerer

Stiftelsen Furukollen Psykiatriske senter på Årnes står i fare for å bli lagt ned etter at Helse Sør-Øst har besluttet ikke å fornye avtalen med stiftelsen. Etter mer enn 50 års drift, kan det hele være over.


Furukollen er bare én av flere ideelle organisasjoner innen rehabilitering, rus og psykiatri som er utsatt. Det får Venstre til å reagere, og de ber nå om at det taes grep for å sikre forutsigbar drift av slike organisasjoner.

Les mer på Nes Venstres hjemmeside.

DLD newspeak

Storberget forklarer hvorfor DLD ikke er overvåkning. *fnis*

Tuesday, December 14, 2010

Høyre må si nei

– Arbeiderpartiet er avhengig av støtte fra Høyre for å få innført Datalagringsdirektivet. Et parti som står for mer makt til individet kan ikke være for Datalagringsdirektivet, uansett form. Et ubetinget nei fra Høyre er derfor nødvendig og naturlig.

Det skriver Venstres leder, Trine Skei Grande, i en kommentar på nettstedet E24. Les hele begrunnelsen her.

En stille bønn

I disse førjulstider passer det med en stille bønn. Denne bønnen går dog ikke til noen høyere makter, men til alle som leser, og til politikerne som skal ta standpunkt til datalagringsdirektivet spesielt:

Det pågår i disse dager en intens diskusjon om innføring av Datalagringsdirektivet (DLD) i norsk rett. Kanskje har du gjort deg opp en mening, kanskje er du usikker. I begge tilfeller ber jeg deg lese videre.

Samtlige fagmiljøer, både i Norge og EU, har konkludert med at DLD ikke bør innføres på nåværende tidspunkt. Den tekniske kvaliteten på direktivet er dårlig, det griper uforholdsmessig inn i personvernet, det har store mangler og viktige spørsmål som hvem som skal ha tilgang og hvordan data skal lagres er fortsatt uavklart.

Det er mange som meg, lovlydige, pliktoppfyllende borgere som aldri vil utgjøre en trussel mot noe som helst. Vi synes derfor det er trist og sårende at all vår atferd skal overvåkes døgnkontinuerlig.

Understøttet av faglige vurderinger kan du trygt si nei til DLD.

Ta kontakt med Martin Bekkelund hvis du har spørsmål om DLD, uansett hva det måtte gjelde.

Den stille bønnen er hentet fra Bekkelunds blogg.
Foto: Audun Rødningsby/UngeVenstre

Å møte seg selv i døra

Norske deltakere i det løse nettverket Anonymous sier i Dagbladet at de vil ta ned nettsidene til Arbeiderpartiet dersom datalagringsdirektivet (DLD) blir innført i Norge.


Det liker partisekretær i Ap, Raymond Johansen, dårlig:

– Det er paradoksalt at noen som selv hevder at de kjemper for demokrati og ytringsfrihet vil ta i bruk slike udemokratiske og ulovlige virkemidler, sier partisekretær Raymond Johansen i Ap til Dagbladet.

Johansen har tydeligvis ikke tenkt så nøye gjennom utsagnet, ettersom de samme ordene kan brukes om Arbeiderpartiet og deres uforståelige higen etter å innføre datalagringsdirektivet i Norge ...

Vi klarte det!

For en drøy uke siden ba jeg leserne om å hjelpe Venstre med å sette ny medlemsrekord. Vi var 46 medlemmer unna å slå fjorårets rekord.

Og i går kom beskjeden: Vi har klart det!
For åttende år på rad har medlemsmassen i Venstre økt!

Mens nesten alle andre partier opplever at medlemsmassen svinner hen, skjer altså det motsatte i Venstre. Hurra!

– Det er rett og slett herlig. Jeg er utrolig glad for at stadig flere ønsker å være medlem hos oss. Voksende medlemstall er veldig viktig for et parti. Det gjør at vi har kandidater til lokalvalget, men også at vi har flere medlemmer som bidrar i valgkampen for Venstre, sier Skei Grande.

Foto: Venstre/Christine Roka

Monday, December 13, 2010

Usmakelig oppførsel

FrP-politiker Siv Gørbitz fant en naken mann i senga etter fjorårets fylkesårsmøte i Hordaland FrP. Han hadde ikke kommet dit av egen vilje, men var blitt geleidet der av en Gørbitz' politikerkollega, Janne Halvorsen.

Halvorsen og andre fnisende FrP-ere kalte det en spøk, men Gørbitz syntes ikke overraskende at dette ikke var spesielt morsomt.

Når Gørbitz så går ut og forteller om det som skjedde, så er det ikke Halvorsen og de infantile kollegaene som får en reprimande. Istedet er det Gørbitz som blir ekskludert, etter 26 år i partiet.

– Jeg har skadet FrP ved å fortelle om skremmende trusler og stygg mobbing. Dette skulle holdes innad i partiet, har Gørbitz kommentert på Facebook i følge BA.
At FrP ikke har mye hjertevarme for svake grupper er ikke noe nytt. Men at de er like kalde mot sine egne politikere hadde jeg faktisk ikke ventet.

Frihet til å velge seg bort

Pål Veiden har en god kronikk i dagens Aftenposten, hvor han skriver om enhetsekstremismen vi presses inn i av velmenende politikere fra venstresiden.

Bak velmente reformer, ligger ofte en trang til å styre andres liv.

Det er godt å høre andre si det, for jeg føler oftere og oftere at vi forsøkes presset inn i en form som skal gjøre oss alle like. Ingen må skille seg ut, hverken i positiv eller negativ retning. Men likeverd betyr ikke likhet.

Som Veiden poengterer mot slutten av kronikken:

Frihet bør innebære også muligheten for å holde avstand, og selv kunne velge om man ikke vil tilhøre et fellesskap. Livet leves lokalt og det leves av den enkelte med sine vidt forskjellige preferanser for det gode liv.

Sunday, December 12, 2010

Vinn ønskelisten din hos Guttelus

Det florerer av julekalendere på nettet, og en av dem finner du hos Guttelus. Guttelus er både en blogg og en nettbutikk. Som navnet sier retter de seg mot gutter, men mye av det de fører passer også godt til jenter (som f.eks. den herlige kaninen fra Guttelus jeg vant hos Tøybleiemamma!).

Nå gir Guttelusbloggen deg mulighet til å vinne ønskelisten din hos Guttelus-butikken! Alt du behøver å gjøre for å være med i trekningen, er å finne favorittproduktene dine og skrive ønskelisten din i kommentarfeltet på bloggen deres.

Og siden jeg har hatt slik vinnerflaks hos Tøybleiemamma, har jeg selvsagt kastet meg på denne kalendersjansen også!

Jeg - en vinner!

Tøybleiemamma har laget adventskalender for leserne sine, og jeg har vunnet, ikke bare én, men to kalendergaver! Jeg har vunnet ullbukse fra Ullkorga samt denne supersøte kaninen fra Guttelus.

Har du lyst å prøve? I dag, tredje søndag i advent, har du to sjanser til å vinne i kalenderlukene til Tøybleiemamma!

Friday, December 10, 2010

Gjemmer DLD bak Nobel-utdelingen

Klokken 13.00 starter Nobel-seremonien i Oslo rådhus.
Klokken 15.00 holder Knut Storeberget og Janus Gahr Støre pressekonferanse der de vil presentere lovfremlegg knyttet til det omstridte datalagringsdirektivet.

Tilfeldig?

Eller bare feigt?

– Datalagringsdirektivet er et brudd med historiske tradisjoner om å stå opp for enkeltmenneskets rettigheter. Direktivet innfører et nytt prinsipp og at alle for sikkerhets skyld skal overvåkes hele tiden, sier Venstres Helge Solum Larsen.

Tuesday, December 7, 2010

23%

23 prosent ser ut til å være det magiske tallet:

Bare 23 prosent av landets ordførere er kvinner, andelen kvinner som leder de viktige
kommunale styrer, råd og utvalg er 23 prosent, og 23 prosent av toppkandidatene på
valglistene var kvinner.


Fra brosjyren 100 med allmenn stemmerett for kvinner.

Monday, December 6, 2010

Fredsprisen til Wikileaks?

Kineseren Liu Xiaobo fikk som kjent Nobels fredspris for 2010. Men allerede før prisen er delt ut (det skal etter planen skje førstkommende fredag), kommer forslag på kandidater til neste års fredspris.

Advokat og kommentator Jon Wessel-Aas foreslår Wikileaks som kandidat til neste års fredspris. Han skriver:

Selv vil jeg lansere Wikileaks som kandidat til neste års fredspris. Krig er ikke fred, undertrykkelse er ikke frihet – og å søke etter og dele sannheten er ikke terror, selv om sannheten av og til truer regjeringers politiske sikkerhet. Det er slik det skal være i et fungerende demokrati.

Du kan lese hele begrunnelsen i innlegget "Når 'krig er fred' oppleves informasjonsfrihet som terrer".

Sunday, December 5, 2010

Blir det noe av Nes Arena nå?

Tidligere i høst ba Hvam IL politikerne om støtte til prosjektet Nes Arena, et friidrettsanlegg på Hvam som kunne blitt et signalanlegg for idretten i regionen. Tidsfristen de ga politikerne var kort, og politikerne i Nes er ikke kjent for å være de kjappeste i å ta en avgjørelse (bare spør Nordbohus som prøver å få en avgjørelse på hvor rundkjøringen på Drognesjordet skal ligge). Dermed var det kanskje ingen overraskelse at Ap og noen av de andre partiene gikk rett inn i tåka av beslutningsvegring.

Bare ett parti så nytten av at Hvam IL fikk støtte til Nes Arena, slik at det kunne utløse programsatsingsmidler fra Norges Friidrettsforbund – Nes Venstre. Leder Øystein Smidt la frem forslag til hvordan kommunen kunne finansiere sin del av prosjektet, basert på en velkjent og utprøvd modell. Dette var derimot ikke nok til å snu resten av det politiske miljøet.

Ordfører Blekkerud (Ap) ville ikke oppheve avlysningen av kommunestyremøtet for å diskutere Nes Arena, og Aps Tone Rønoldtangen har gått ut og kalte brevet fra Hvam IL for ubehagelig Nes Arena-press (har hun aldri opplevd lobbyvirksomhet før?).

Spørsmålet nå er om våre beslutningsvegrende politikere har sørget for at Nes Arena ikke kan realiseres – i alle fall ikke med støtte fra Norges Friidrettsforbund.

– Toget kan nå være gått siden det nå er flere kandidater som melder seg på av Romerikskommunene ved neste korsveg, har Smidt uttalt.

Saturday, December 4, 2010

Hjelp oss å sette ny rekord!

Venstre er et av få politiske partier som opplever en jevn vekst i medlemsmassen. Nå mangler vi bare 46 medlemmer på å passere rekordåret 2009, da Venstre opplevde rene plingfesten av innmeldinger etter valgkatastrofen.

Det er ennå en knapp måned igjen av året, så hjelp oss å slå rekorden og bli med og kjemp for Venstre. Hvis du er liberaler i hjertet og har vurdert å melde deg inn Venstre, gjør det nå!

Meld deg inn her!

Medlemstall siste år:
2005: 5798
2006: 6041
2007: 6968
2008: 7222
2009: 8542

Thursday, December 2, 2010

Krenkelsen - Christophe Dufossé


Endelig! Da har jeg omsider kommet i havn med første roman etter fødselen. Jeg som er vant til å lese hvor som helst, når som helst, har de siste seks ukene kun klart å snike meg til litt lesetid mens jeg ammet i senga.

At det har tatt seks uker å komme gjennom ei bok har kanskje bittelitt med romanen også å gjøre. Krenkelsen av Christophe Dufossé har vært grei nok å lese, den er ikke spesielt krevende, men den er heller ikke særlig engasjerende.

Tomhet
Romanen handler om en ganske vanlig familie på tre i en liten søvnig by i Loiredalen i Frankrike. Anna og Vincent er rundt 40 år og sammen har de tenåringssønnen Simon. De lever et rolig og innholdsløst liv, der bare sønnens asosiale oppførsel iblant trenger gjennom.

Dufossé utforsker tomheten i det moderne liv med denne romanen, og han gjør det med et språk og en fortelling som understreker denne tomheten.

En serie små nederlag
Mot slutten av boka kommer et avsnitt som er ganske fortellende for romanen. Anna tenker tilbake på starten av samlivet med Vincent:

Så kom den perioden da vi begynte å gjøre merkelige, helt bisarre ting. Vi sluttet å lese bøker og interessere oss for forgjengelige ting, vi la på oss, tok opp huslån med tjue års nedbetalingstid og tegnet pensjonsforsikring. Etter hvert som lidenskapen forsvant fra seksuallivet, begynte vi å spise frossenpizzaer og se på spørreprogrammer på TV flere timer i strekk. Nådestøtet kom da vi begynte å spise middag hos våre respektive foreldre hver søndag. Det var slutten på en epoke, som man sier. Vi visste det ikke den gang at resten av livet skulle bli en serie små nederlag. Vi hadde ingen anelse om det, og ingen hadde tort å fortelle oss det.
Det er så helt gjennomsnittlig vanlig at det nesten blir skremmende. Er dette alt? Er dette livet?

Midt på treet
Mitt største problem med romanen er at Dufossé som forfatter forteller meg ting, men han evner ikke å overbevise meg om dem. Når Anna, jeg-personen i boka, sier: "Jeg var knust av sorg" etter at mannen tar selvmord, så tror jeg henne ikke, for det er ikke noe som underbygger dette ellers i teksten. I stedet får vi mer av den samme distansen og nærmest likegyldighet som preger resten av romanen.

Jeg er ikke helt enig med meg selv om dette kan sies å være et villet grep fra forfatterens side – at dette kanskje sier noe ytterligere om tomheten i våre liv – men jeg er i alle fall enig med meg selv at jeg uansett ikke er spesielt begeistret for det. Det blir for stillestående og dødt etterhvert.

Til tross for dette var Krenkelsen en grei leseopplevelse. Romanen havner ikke på bunnen av årets bøker, men den når heller ikke opp til toppen. Helt grei – og det er kanskje det kjedeligste man kan si om en roman?

Les hva andre mener om Krenkelsen eller Dufossé:

Wednesday, December 1, 2010

Kalendertid

Det er første desember og kalendertid. Det florerer av julekalendere på nett, og en av dem er Tøybleiemammas tøybleieinnspirerte kalender. Du kan være med i trekningen på bloggen hennes, og i dag er det lommebleie fra Mammabutikken som gjemmer seg bak luken.

Min faste oppdragsgiver, Vi i villa, har også julekalender. Der kan du vinne premier for til sammen 750 000 kroner! Oversikten over premiene finner du her.