Monday, September 27, 2010

Ut av sjefens skygge

Lars Sponheim er en kar som har klart å erobre mer plass i media enn størrelsen på partiet først skulle tilsi. Og når han i vår formelt gikk av som leder av Venstre, var det som seg hør og bør under lansering av intet mindre enn to bøker om ham. Først kom Samlagets Sponheim uautorisert av Olavene Garvik og Kobbeltveit, siden kom Thomas Havro Hansens bok Sponheim, utgitt på Gyldendal.

De siste dagene har jeg sittet med nesa ned i den uautoriserte versjonen.

Kjapp i replikken
Jeg meldte meg inn i Venstre på vårparten i fjor, og ble aktiv i lokallaget først i tiden like før Stortingsvalget. Som kjent trakk Sponheim seg som partileder etter katastroferesultatet i fjor, og dermed rakk jeg egentlig aldri å oppleve ham som leder av Venstre.

Mitt inntrykk av ham har derfor utelukkende vært basert på mediaopptredner, og der har han for meg fremstått som en mann som har klart å sette Venstre på kartet, som en uhøytidelig politiker med en kjapp replikk og en uredd fremtoning.

Endret inntrykk
Men etter å ha hørt medlemmer i ulike deler av partiet snakke om Sponheim – og etter å ha lest Sponheim uautorisert – har også et annet bilde trådt frem. Selv om boka er uautorisert, har de to Olavene snakket med sjefen sjølv, i tillegg til politiske bekjente (venner er det visstnok færre av.) Og den Sponheimen som kommer frem her, har mange sider det ikke er grunn til å beundre eller savne i partiet. For der Sponheim har styrket Venstre utad i media, der har han også forvitret Venstre innad i partiet.

Rådgivere og medarbeidere har blitt ignorert; nestledere har fått passet sitt påskrevet gjennom media; og statsråder har blitt overkjørt. Det er så man kan undre seg over at det var noe parti igjen da mannen endelig trakk seg ut.

Ut av skyggen
Alle er selvsagt ikke like negative til Sponheim. De som har vært i hans nære krets, snakker godt om ham. Det samme gjør tidligere regjeringskollega og erteris Bondevik. Men inntrykket som sitter igjen etter å ha lest ferdig Sponheim uautorisert, er at det kanskje var til det beste at mannen trakk seg og lot nye krefter trå til.

Nå skal Venstre ut av skyggen av sin tidligere leder. Organisasjonen skal bygges, tillitsvalgte skal igjen gies tillit, og velgerne skal nåes og overbevises. Det er i alle fall det jeg jobber for.

Les hva andre har ment om boka:

No comments: