Wednesday, July 28, 2010

Hva vet USA om deg?

Den danske avisen Politiken hadde i går en kronikk av Christa Møllgaard-Hansen. Hun er selvstendig næringsdrivende og driver en klesbutikk. For to år siden la hun inn en liten prøveordre på gallakjoler fra en leverandør i Pakistan.

Det skulle forandre alt. En ukes tid senere ringer nemlig telefonen. Bankforbindelsen hennes forteller at pengeoverføringen har blitt stanset – av USA.
Min bankoverførsel blev opsnappet og indefrosset i terrorbekæmpelsens navn. Årsag: Beløbsmodtageren hedder Rashid, og han bor i Pakistan. Og det var det … Mere skulle der ikke til, før en amerikansk myndighed med retten på sin side kunne spænde ben for en handel mellem to små næringsdrivende i henholdsvis Pakistan og Danmark.
Men hva vet USA om hva en dansk forretningseier gjør med pengene sine? Skremmende mye. USA har nemlig hatt tilgang til europeiske pengetransaksjoner – SWIFT – og har tydeligvis også anledning til å flagge og fryse "mistenkelige" transaksjoner. ("Fryse" er forresten her en eufemisme for at pengene er tapt).

Nøyaktig hva de amerikanske myndighetene frykter at butikkeieren skal gjøre med kjolene sies ikke. Det er mulig de tar uttrykket "dressed to kill" litt for bokstavelig ...

La det uansett ikke være noen tvil: Vi er i dag mer overvåket enn noen gang før, og presset er stort for enda mer overvåkning. Og det er skremmende.

Vil du vite mer om saken:
  • Les hele kronikken til Møllgaard-Hansen her
  • Datatilsynet omtalte SWIFT-avtalen forrige måned
  • Her er en av artiklene fra New York Times som først avslørte praksisen

No comments: