Monday, July 12, 2010

Berg gård i Udnes

Lørdag kom artikkel nummer to i serien om gårdsbygninger i Nes. Da tok jeg turen til Berg gård i Udnes. Dette er en gammel slektsgård som har vært i samme familie i minst 500 år, sannsynligvis lenger også, men de skriftlige dokumentene går ikke lenger tilbake.

Slektsgården: Annemor og Paal Berg foran Berg gård i Udnes. Foto: Sesselja Bigseth

Gården er en tradisjonell midtkammerbygning som fikk påbygd en ekstra låta (avdeling) for 180 år siden. Den ligger vakkert til i Vestre Udnes, med utsikt over åkrer og Glomma. Mange av de originale detaljene er bevart innvendig, og ekteparet Paal og Annemor Berg har gjort en stor jobb med å restaurere bygget utvendig i tråd med det opprinnelige preget.

Etter å ha fått komme inn på disse gårdene og sett jobben som er lagt ned i å bevare det gamle, så kan jeg ikke annet enn å bøye meg i støvet for disse gårdbrukerne som har brukt så mye tid og ressurser på dette. Selv om dette er gårder i privat eie, så er det også vår felles kulturarv de forvalter. Hvis disse gårdene hadde fått lov til å stå og forfalle for til slutt å forsvinne, ville kulturlandskapet vårt vært betydelig fattigere.

No comments: