Saturday, June 19, 2010

Vondt og vakkert om barndom

Christian og Johannes er barndomskamerater, født på samme dag i samme nordsvenske bygd. Christian vokser opp i det grønne huset sammen med Josefina, og Johannes vokser opp i enklere kår hos Hedmans. Men noe skjer det året det fyller seks – det kommer for en dag at de angivelig er blitt byttet om i fødestuen, og det blir bestemt at de skal byttes tilbake. De to rives opp med roten og plantes om i nye hjem, men dette oppbruddet får traumatiske konsekvenser.

I et annet land, en annen bok, vokser et søskenpar opp sammen med faren i en forfallen herregård. De to er blitt holdt isolert fra omverden med begrenset tilgang til kunnskaper om verden utenfor. Når faren dør, må den ene begi seg ut til den myteomspunnede landsbyen for å skaffe en kiste til liket. I møte med virkeligheten der ute rakner verdensbildet deres.

Dette er to bøker om barndom som har gått på tverke: Kaptein Nemos bibliotek av Per Olov Enquist og Den lille pike som elsket fyrstikker av Gaétan Soucy. Bøkene har mer til felles enn barndom. De er uhyggelige i innhold, men vakkert fortalt i et språk som besnærer.

Begge historiene er fortalt eller nedtegnet av et av de berørte barna. Soucy har latt den ene av de to søskene føre en protokoll, og sakte avdekkes det for leseren at det protokollføreren har ansett for å være sant og naturlig, for de fleste andre er galt og uhyrlig. Det er mesterlig utført, og det grufulle er ypperlig balansert gjennom det naivt snusfornuftige språket til beretteren.

Enquist benytter seg av lignende knep. Fortelleren vet mer enn leseren, men det oppleves ikke som en irriterende tilbakeholdelse av informasjon. Snarere er historien så naturlig for fortelleren at det ikke faller ham inn å dele det som for leseren er viktig informasjon. Slik avdekkes også her en historie som for leseren gradvis fremstår med andre nyanser enn det beretteren legger for dagen.

Det er vakkert og vondt, og det underlig og besnærende. Det er to bøker som anbefales på det varmeste.

Andre som har blogget om bøkene:

2 comments:

Solgunn said...

Hei og godt nytt år!

Det var ganske interessant å se hva deltakerne på Deichmanske sin lesesirkel mente om Den lille piken som elsket fyrstikker. Du er den forresten den eneste i hele den store verden som har lest boka :-) - ihvertfall som jeg vet!

Sesselja said...

Ja, det forbauset meg at jeg ikke fant flere omtaler om Den lillem piken. Den fortjener så absolutt flere lesere!